Het derde Kyll weekend van de Hackleplayers.

Het derde Kyll weekend van de Hackleplayers.

Voor de derde keer een geslaagd weekend, met redelijk tot overdreven warm weer. Er waren twee echte beginners mee, Jan (nog geen lid, een vriend van Robert) en Martijn. Zij hebben alle twee gevangen. Sterker, iedereen heeft gevangen. Martijn is wel een echte doorzetter en een goede visser, hij had in totaal twintig forellen. Dat had hij in België nog niet meegemaakt.

En dat iedereen heeft gevangen betekent dat Robert regelmatig zijn visje ving. Marjolein heeft vanaf de kant ook goed gevangen. Marjolein kon door een soort blessure niet goed waden en heeft een aantal mooie plekken gevonden om van de kant te vissen. Marijke heeft ook redelijk gevangen, maar of ze zo tevreden was als vorig jaar, dát weet ik niet. Ook Mart heeft het naar zijn zin gehad. Rob heeft veel geëxperimenteerd met een vorm van nimfen waarbij de nimf met een monofil wordt gecontroleerd. Dus geen vliegenlijn uit het topoog. Op die manier kan je zeer direct contact houden met de nimf. Er is wel een lange hengel voor nodig met een beetje topactie. Als ik het tenminste allemaal goed begrepen heb.

 

Ook Nick is met dit soort zaken aan het spelen geweest. En heeft daarmee een hele mooie barbeel lang bezig gehouden. En andersom natuurlijk. Hij glom helemaal toen hij het kwam vertellen. Ron heeft dit keer niet zoveel geluk gehad, Terwijl hij wel een lieftallige assistente aan de waterkant had. Zelf ben ik tevreden weer naar huis gegaan. Een stuk of zes echt mooie forellen gevangen en natuurlijk de nodige puberale vis.

Tsja en naast dat vissen zijn er natuurlijk nog andere dingen gedaan. Zoals daar zijn: ouwehoeren, drinken, barbecueën (Robert en consorten), diepvrieshamburgers ongekend laten krimpen, eten in het hotel en in Kyllburg bij de Italiaan. Kortom het is weer voor herhaling vatbaar. Ik denk dat we het geen beginners weekend meer moeten noemen. Beginners hebben natuurlijk wel voorrang en kunnen wat extra aandacht krijgen als ze daarom vragen. Maar eigenlijk is het gewoon een leuk weekend voor een stuk of tien Hackleplayers  aan de Kyll. Volgend jaar weer?

Rolf

 

 

Posted by Rolf Zoutendijk in Clubactiviteiten, 0 comments
Jan Kamman bij de Hackleplayers

Jan Kamman bij de Hackleplayers

Het is al weer een maand geleden dat Jan Kamman zijn verhaal hield, maar de essentie staat me nog steeds helder voor de geest. (hoop ik, denk ik). Jan is onderzoeker bij Sportvisserij Nederland en hoofdredacteur van de VNV. Als je zijn naam googelt zie je twee dingen steeds terugkomen: herintroductie van zeeforel en andere trekvissen in Nederland en Duitsland aan de ene kant en zelf vissen op zeeforel, forel en zalm in Denemarken. Zijn boeiende verhaal ging daar dan ook over.

Het project zeeforel in het Lauwersmeer.

Jan heeft eerst een algemeen verhaal heeft gehouden over trekvissen. Dat zijn niet alleen zal en zeeforel, ook houting, elft, steur zijn trekvissen die onze rivieren op (zouden kunnen) zwemmen. https://www.sportvisserijnederland.nl/files/vliegvissen_6366.pdf   Vervolgens over de historie. De stand van de trekvissen, loopt al sinds de toename van de watermolens in de rivieren en beken van Nederland terug. Vervolgens zijn ook veel waterlopen in Nederland gekanaliseerd en verbreed om grotere hoeveelheden water tegelijk aan te kunnen. Tezamen heeft dit een enorme vermindering van de kwaliteit van de paaigebieden opgeleverd. Als je daarbij ook nog het afsluiten van de mondingen van de watersystemen optelt dan is de ramp compleet. Maar er is hoop! Er zijn meerdere projecten die trachten die trekvissen weer terug te krijgen. Één daarvan is het project zeeforel in het Lauwersmeer. Het is een samenwerking van veel partijen:

 

Het gaat om een groot aantal maatregelen en een groot gebied: zie het plaatje hieronder.

 

Voorbeelden van het beekherstel zie je in onderstaande plaatjes en in deze link.

De huidige situatie.

M:\bestanden\Advisering\Lopende Projecten\AV-zoet-projecten\AV2014-008 Zeeforel Lauwersmeer\tekeningen Ed vd Kerff\tek. beek fout copy.jpg

En hoe het weer zou kunnen worden.

M:\bestanden\Advisering\Lopende Projecten\AV-zoet-projecten\AV2014-008 Zeeforel Lauwersmeer\tekeningen Ed vd Kerff\tek. beek goed copy.jpg

Hoe daar in Denemarken mee omgegaan wordt kan je in onderstaande drie links vinden:

https://issuu.com/danmarkssportsfiskerforbund/docs/danish_salmon_and_sea_trout

http://ulnits.dk/english/angling-denmark-year-of-the-sea-trout/

https://www.iksr.org/nl/themas/ecologie/fauna-en-flora/vissen/trekvissen/

 

En je wilt natuurlijk ook graag info hoe je daar zelf zou kunnen vissen. Daar is veel info over te vinden. Onder andere in de volgende drie links:

https://www.puuropreis.nl/natuur-natuur-en-actief/natuur-nieuws/1050-vissen-op-wilde-zalm-in-denemarken

http://www.devluchtendevisser.nl/pages/salmoniden/denemarken/skjern-a.php

http://www.vnv.nu/upload/uploads/sportfisker-ny%20hollansk.pdf

 

Wat Jan zelf zoal uitspookt in Denemarken kun je lezen in een artikel op de site van sportvisserij Nederland. Maar op de avond zelf heeft hij hier veel meer over verteld.

 

Dat schrijf ik hier niet op om twee redenen:

1 Had je maar op de avond moeten komen (lid moeten worden)

2 Ik heb dat allemaal toch niet onthouden. ;(

Rolf Zoutendijk

Posted by Rolf Zoutendijk in Clubactiviteiten, 0 comments
Kom vrijblijvend langs
%d bloggers liken dit: