Heren,
Na al jullie felicitaties op de door Nick verzonden foto van mij met een roofblei (70cm) wil ik de opgedane kennis met jullie delen. Zeker niet volledig want zover ben ik nog lang niet.
Enthousiast gemaakt door de presentatie, de foto’s en film van Calvin Coolen en dan ook nog eens 6 duidelijk beschreven stekken kwam het plan om dit ook te beleven.

Zondag de 23 juni vertrok ik met Will en Nick naar het mooie Zuid-Limburgse land.
We verbleven 1 nacht in het Belgische Maaseik zodat we 2 dagen hadden om de genoemde stekken te verkennen en natuurlijk ook veel roofblei te vangen.
De zomer begon de eerste dag dus eindelijk mooi weer.
De Grensmaas is sinds 1839 de grens tussen België en Nederland en is 47 km lang. Oorspronkelijk is het de bedding van de oorspronkelijke Maas maar er varen geen schepen meer door. Enkel wat kano’s. De scheepvaart gaat door het in 1935 opengestelde Julianakanaal dat loopt van Borgharen naar Maasbracht en is een 36 km lang. Er zijn 4 sluizen die ervoor zorgen dat het water in dit kanaal op peil blijft en nauwelijks doorstroomt.
De stuw bij Borgharen houdt de bovenstroomse Maas (bij Luik) op peil en al het overtollige smelt- en regenwater uit België en Frankrijk wordt door een stuw bij Borgharen door de Grensmaas afgevoerd. Dus veel regen veel en hoog water en in een droge periode weinig of geen en laag water. Nu gaat de stuw af en toe open (wat ik nu zie is 2x /dag) waardoor de waterhoogte tot meters toe varieert en hierdoor gebeuren zelfs ook (dodelijke) ongevallen. Na enige moeite kreeg ik van Rijkswaterstaat een verklaring voor deze vloedgolven in plaats van een gereguleerde afgifte. De schuld ligt bij de Belgen. Zij hebben een stuw bij Ampsin-Neuville stroomopwaarts van Luik. Deze zetten ze schoksgewijs open en dan moet Nederland wel volgen om de kades niet onder te laten lopen. Wij proberen al jarenlang afspraken te maken maar omdat het eigenwijze Walen zijn is dit bijna onmogelijk.

Tot zover het waterbouwkundige deel en nu over naar het visverhaal.

Aangekomen schrok ik van de heftige stroming. Het water kolkte dus maar snel mijn drijvende lijn verwisseld door een intermediate. Schuin stroomopwaarts gooien en na enkele seconden was alles al omgelopen en dan maar strippen? Nou dat lukte door de stroming niet echt maar na een kwartiertje aan het eind van de drift zo een heftige aanbeet dat gelijk mijn tip 25 brak. Vol spanning een nieuwe brenda aangebonden en slim als ik was de hengel schuin omhoog en vingers weg van de lijn en reel. De tweede aanbeet duurde niet lang en voordat ik met mijn ogen kon knipperen zat ik in de backing. Dat ging niet goed dus langs de stenen met veel vallen en opstaan meelopen en onderwijl de lijn weer inkorten. Al met al na een 100 meter kwam de vis naar de kant en was ik al bijna bij Nick die direct een foto ging nemen. Nou dat was een goed begin dus nu de anderen. Op naar de tweede stek. Nick had nog een mooie foto van 3 man uit Zoetermeer die een week eerder waren geweest dus de verwachtingen waren hoog. Helaas kwamen er op stek 2 en 3 geen aanbeten meer en ging Nick ook nog verklappen dat het bij Zoetermeer in 3 visdagen ook bij deze ene vis was gebleven. Toen dus maar aan het Belgische bier op een terrasje.
De volgende dag naar het begin (Borgharen) en de andere 3 stekken bekeken en bevist. Bij de veerpont toch nog een vis erbij gevangen maar al met al een tegenvallend resultaat waar we gelukkig een verklaring voor kregen.

De expert van Maaseik aan het woord.

Nee jullie vangen nu niets want het water is veel te hoog. Alle eilandjes zijn onder water en het debiet is ook veel te hoog. Ik kom hier al 22 jaar zeker 3x per dag dus weet wel waar ik het over heb. Tja, het vissen op roofblei is heel eenvoudig. Schuin stroomopwaarts inwerpen en hengel schuin omhoog om de aanbeet op te vangen die altijd aan het einde van de drift komt. De vis haakt zichzelf dus aanslaan is overbodig. Wanneer ze aan het jagen zijn vang je geen vis als je ertussenin werpt. Altijd eroverheen en dan laten driften. In normale zomers hoef je hier in juli en augustus niet te zijn omdat er dan zo weinig water is dat er geen stroming is maar dat kan je allemaal op de site van Rijkswaterstaat terugvinden. waterinfo.rws.nl Onderstaand de waterstanden bij Maaseik waarin je ziet dat het water op 25 juni 8 uur 2125 +NAP was en om 16 uur 2210 +NAP dus in 8 uur een 85 cm gestegen. De stuw bij Borgharen heeft weer aardig opengestaan dus wanneer je meer stroomopwaarts kijkt dan was het hoge water daar eerder. Wel iets om rekening mee te houden wanneer je vanaf een eilandje vist en terug wil waden in plaats ven zwemmen.
Ideaal bij Maaseik is een waterhoogte rond 2110 en een debiet van 100 m3/s. Dan is het in de hele Grensmaas goed.
Vroeger kwam hier altijd een visser uit Den Bosch maar die vangt nu net zoveel roofblei in de Maas bij zijn woonplaats dat hij zich de reis spaart.

Ondanks onze weinige ervaring hebben we het volgende geleerd:

  1. Heeft het veel geregend in Oost-België, de Ardennen en Noord-Frankrijk dan zal het water te hoog zijn voor een goede vangst.
  2. Kijk ook naar het debiet zodat je weet of er stroming is want dat schijnt goed te zijn. Ik zal de komende weken de Rijkswaterstaat grafieken eens in de gaten houden zodat een volgende reis beter gepland kan worden.
  3. Calvin beschrijft stekken tussen Borgharen en Maaseik. Hoe het boven Maaseik is weten wij niet. Wel hebben wij een visser op een tussenliggende plek gezien dus er zijn meer mogelijkheden.
  4. Er is geen weg langs de Grensmaas zoals bij de Kyll. Van de ene naar de andere stek rijden kost daarom veel tijd en dan nog niet te spreken over de verkeersdrempels.
  5. Hou rekening met opkomend water want vooral vlak na de stuw gaat dit razendsnel.
  6. Het vissen op stromend water en dat in Nederland in ook nog een mooie natuur nodigt uit om vaker terug te gaan.

Spullen

  • Hengel: Aftma #7.
  • Lijn: verschillende lijnen is verstandig, een drijvende, intermediate en zinklijn.
  • Leader: 2X nylon (rekt om de eerste klap op te vangen)
  • Tippet: 0.25 nylon / fluorocarbon
  • Stripmand
  • Net
  • Camera

Vliegen

  • Brenda / wooly bugger
  • Zonker streamer in natuurlijke kleuren (wit/zilvergrijs)
  • Sandeel
  • (Clouser) minnow