Fischereischein

Fischereischein

 

Om in Duitsland te mogen vissen heb je een Fischereischein nodig. Duitsers moeten eerst een examen afleggen, de Fischereiprüfung, maar voor ons ‘buitenlanders’ is dat niet nodig.

De Fischereischein is in heel Duitsland geldig, maar de deelstaten hebben niet allemaal dezelfde bepalingen over bijvoorbeeld gesloten tijd. Informeer daar dus naar.

Om ergens te mogen vissen heb je ook nog een vergunning nodig van de rechthebbende, een Erlaubnisschein of Angelschein heet dat. Vergunningen worden door allerlei mensen en instanties (hengelsportvereniging, Tourist Info, tankstation, hobbyzaken, hotels, campings etc.) verstrekt, maar uitsluitend op vertoon van je Fischereischein.  In de vergunning staan altijd voorwaarden vermeld, zoals minimummaat, weerhaakloos vissen of niet, soms zelfs iets over maximale haakgrootte.

Als je aan het vissen bent moet je altijd én Fischereischein én vergunning kunnen tonen bij controle.

 

Een Fischereischein kan je bij een gemeente aanvragen. Voor mensen die regelmatig naar de Kyll gaan is Gerolstein een handige mogelijkheid:

 

http://www.gerolstein.de/vg_gerolstein/B%C3%9CRGERSERVICE/B%C3%BCrger%20und%20Familie/Fischereischein/

 

Als je hier ‘Zum Antrag Fischereischein’ aanklikt kom je bij een formulier, dat je moet printen en invullen. Je moet aangeven of je een vergunning voor één jaar wilt (€12,-) of voor vijf jaar (€41,-) of een jeugdvergunning. In dat laatste geval moet een ouder of verzorger ook ondertekenen. De vraag over de Fischereiprüfung negeer je maar, ze zien vanzelf dat je uit het buitenland komt.

Je ondertekent het formulier, maakt het geld over naar de genoemde bankrekening, voegt een pasfoto bij, een kopie van je ID en een kopie van je Nederlandse vispas.

Het kan geen kwaad Frau Michaela Hoffmann, die over de Fischereischeine gaat, even per mail te laten weten dat je betaald hebt en je aanvraag hebt opgestuurd (michaela.hoffmann@gerolstein.de ).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.