Fischereischein

Om in Duitsland te mogen vissen heb je 2 vergunningen nodig

1: Fischereischein

Duitsers moeten eerst een examen afleggen, de Fischereiprüfung, maar voor ons ‘buitenlanders’ is dat niet nodig, wij mogen de vergunning gewoon kopen. De Fischereischein is in heel Duitsland geldig, maar de deelstaten hebben niet allemaal dezelfde bepalingen over bijvoorbeeld gesloten tijd. Informeer daar dus naar.

2: Erlaubnisschein/ Angelschein

Om ergens te mogen vissen heb je ook nog een vergunning nodig van de rechthebbende, een Erlaubnisschein of Angelschein heet dat. Deze koop je voor 1 of meerdere dagen, soms moet je dus elke dag even een nieuwe halen. Je mag dan vissen op een bepaald stuk water, een ‘Strecke’.

Vergunningen worden door allerlei mensen en instanties (hengelsportvereniging, Tourist Info, tankstation, hobbyzaken, hotels, campings etc.) verstrekt, maar uitsluitend op vertoon van je Fischereischein.  In de vergunning staan altijd voorwaarden vermeld, zoals minimummaat, weerhaakloos vissen of niet, soms zelfs iets over maximale haakgrootte. Als je aan het vissen bent moet je altijd én Fischereischein én vergunning kunnen tonen bij controle.

Een Fischereischein kan je bij een gemeente aanvragen, voor 1 of 5 jaar (resp €12 en €41).
Voor mensen die regelmatig naar de Kyll gaan is Gerolstein een handige mogelijkheid:

https://client.rlpdirekt.de/public/vggerolstein_bis/home/buergerservice/leistungen/RLP:entry:65031/fischereischein-allgemein/

Inmiddels kun je geen aanvraagformulier meer printen en opsturen. Die link staat niet meer op de site. Hij kan kennelijk alleen nog persoonlijk worden aangevraagd, betaald en opgehaald op het gemeentehuis. Het raadhuis van Gerolstein is op werkdagen geopend van 8:00 uur tot 13:00 uur. Maandag, woensdag en donderdag ook van 13:30 tot 16:30 uur. Check hieronder de actuele openingstijden.

https://www.gerolstein.de/aktuelles/news/2023/wir-sind-fuer-sie-ob-im-rathaus-oder-im-homeoffice/

LET OP: DUS JE KUNT NIET OP VRIJDAGMIDDAG VOOR HET WEEKEND OF OP HEMELVAARTSDAG EVEN JE VERGUNNING REGELEN!!!

Het kan geen kwaad Frau Michaela Hoffmann, die over de Fischereischeine gaat, even per mail te laten weten dat je wilt komen. (michaela.hoffmann@gerolstein.de )

1 comment

Het raadhuis van Gerolstein is op werkdagen geopend van 8:00 uur tot 13:00 uur. Maandag, woensdag en donderdag ook van 13:30 tot 16:30 uur.

Geef een reactie