Wie onze snoekbokaal al eens goed heeft bekeken zal het niet ontgaan zijn; de naam Richard Baay staat er wel erg vaak tussen. Hoe doet hij dat?
Achter het vriendelijke gezicht van onze eigen Richard gaat een snoekgrootmeester schuil. Waar menigeen met een droog schepnet terugkomt, krijgt deze man het voor elkaar om zelfs op de taaiste visdagen nog te scoren. En hoe hij dat doet is voor de meesten een raadsel. Een goede reden dus om hem op onze clubavond eens het woord te geven.
Uiteraard is het niet de bedoeling om al zijn geheimen tot in detail via deze website prijs te geven, maar Richard had voor deze clubavond een presentatie voorbereid met een aantal zeer interessante en vermakelijke dia’s. Daarnaast had hij nog een aantal bruikbare tips, zo past hij bijvoorbeeld zijn vliegenlijn naar eigen inzicht aan.
Babet
Hij begon met een verslag van zijn vistrip naar Denemarken, oktober 2023. Al ging hij daar niet snoeken, het was het vermelden waard.
Wij zagen foto’s van de ravage die daar door storm Babet was aangericht. Complete huizen waren er met de grond gelijkgemaakt, enorme stukken kade weggeslagen, het zal jaren duren voordat de schade aan natuur en infrastructuur zal helen.
Rolworp
“Je vangt alleen maar vis wanneer je streamer in het water is”
Cruijff is er niets bij…
Maar de boodschap is duidelijk, als je in de lucht staat te slingeren vang je geen vissen, dus dat wil je zo weinig mogelijk doen. En dat kan met bijvoorbeeld een rolworp heel goed. Je streamer komt dan het water bijna niet uit. Dat is dus al direct een hoop tijdwinst (=meer vis & minder fietsers).
Een veel gemaakte ‘fout’ zien wij bij het laatste stukje voor de kant. Haal je streamer niet direct op, wacht!
Hoe vaak gebeurt het niet dat je je streamer omhoog haalt en er nog net een grote kolk achter verschijnt? Precies! Die snoek heeft er dan een stuk achteraan gezwommen of heb je een worp eerder naar je toe gelokt. Geef die vis de gelegenheid om toe te slaan, dat levert gegarandeerd meer vis op. Wederom kan daar de rolworp uitkomst bieden om je vlieg een rondje extra in het water te houden.
Kleiner
Waar een gemiddelde snoekhengel al snel aftma #7 of hoger is, vist Richard met een lichtere hengel. Vooral omdat hij met relatief kleine vliegen vist. Geen halve kippen maar subtiele snoeksnacks. Geen lange 6/0 Aberdeen haken, maar korte, kleine haken met wat marabou, bucktail, hackles en – dit is essentieel – 3 strengen flash, dubbelgeklapt. Die korte haak voorkomt dat de snoek de vlieg kan losschudden en omdat nagenoeg al je materiaal achter de haakbocht zit, is de kans kleiner dat je vlieg in de war gaat om de haak heen. Bijna niet te vergelijken met het zware werk, #10 hengels met wiggletail streamers en gooi- en smijtwerk, nee, dit is verfijnd, haast elegant en bewezen doeltreffend snoekvissen. En je zou bijna verwachten dat hij vooral kleinere vissen vangt, maar ook gewoon dikke metersnoek kunnen zijn vliegen niet weerstaan. Een klein etui met wat vliegen, een extra leader en onderlijn is zo ongeveer alles wat hij bij zich heeft, geen rugzak met tupperware bakken vol bulkheads en beast flies dus.
Stof tot nadenken. Misschien zelf toch ook maar eens wat kleinere streamers binden en proberen… Een lichtere hengel is eigenlijk wel prettig, zo’n #10 is leuk op de randmeren, maar na een dag werpen merk je het verschil wel. En met de juiste techniek krijg je de vis echt wel binnen.
Ook mag het gezegd worden dat weer eens duidelijk werd dat er binnen onze vereniging een enorme hoeveelheid aan kennis schuilgaat.
Richard loopt er misschien niet mee te koop, hij is een bescheiden man, maar heeft er duidelijk wel verstand van en kan ook nog eens geweldig vertellen.
Richard bedankt voor een leerzame en vermakelijke presentatie!