Vergeet droog, vergeet nat, vergeet ook indicators en floatant, vandaag gaan we tight line nymph vissen, op z’n frans, pools, spaans èn tjechisch. Op een hoop geveegd: euro nymphing. Is dat eigenlijk nog wel vliegvissen?

Iets waar wij het op de vereniging al wel regelmatig over hebben gehad, maar nu eens een expert voor hebben uitgenodigd, niemand minder dan Marcel Opsteegh. Marcel kwam vertellen hoe hij het doet, waar en vooral ook waarmee en waarom. Een flinke groep leden was aangeschoven om zijn presentatie bij te wonen. Een aantal leden zal dit jaar de euronymph hengel zelf ook – voor het eerst – optuigen, deze avond was daarom des te waardevol.

Er is natuurlijk enorm veel informatie op internet te vinden tegenwoordig, zoveel zelfs dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Marcel nam ons daarom met een aantal filmpjes mee door de beginselen van het euronymphen. Waarom de Tjechen net even anders vissen dan de Fransen, hoe de ideale ‘dead drift’ meer vis oplevert dan onder een indicator. Vervolgens gaf hij zijn favoriete nymphs prijs voor bijvoorbeeld de Kyll, water waar wij Hackleplayers toch ook regelmatig te vinden zijn. En toen kwam daar een foto van een flinke barbeel voorbij. Vis die je met 6X tippet aan een 10 voets 2# niet zomaar binnenhaalt. Hij wel, indrukwekkend!

 

Om het compleet te maken kwam zijn recept voor het optuigen van de hengel uitgebreid aan bod, een perfect uitgangspunt. Een lange leader met een stuk indicator mono, dan tri color strike indicator met daaronder tippet met 1 of 2 nymphs. Let met 2 nymphs wel op dat je niet de verkeerde tag end afknipt…

Ook besprak hij zijn hengels en reels, een fraaie Sage ESN en een Stickman P3, een al evenmooie hengel die je, als ze dan ineens toch stijgen, ook nog best als ‘gewone’ droge vliegen hengel kunt ombouwen.

Enfin, een kleine 3 uur later mochten wij Marcel bedanken voor zijn verhelderende presentatie, bestelde een enkeling direct online de eerder genoemde leader materialen, maar was de meerderheid het er wel over eens; dat euronymphen, dat is ook gewoon vliegvissen.

 

Geef een reactie