Zaterdag 20 november 2021 ging de wekker alsof het een doordeweekse dag was. Dat doe ik wel vaker, zo zaterdag ochtend vroeg op om lekker een paar uurtjes met streamers te zwaaien, maar nooit eerder vanuit een Bellyboot. Spannend dus! Mijn verslag van de eerste jaarlijkse Bellyboot dag 2021.
Voor mij dus de eerste keer in zo’n klein bootje en tegelijk ook voor het eerst in zo’n hele grote vijver. Om 07:30 vertrok ik voor een dag snoekvissen in de randmeren rond Flevoland. Die hele grote, die zitten doorgaans niet in polderslootjes, daar moet je echt voor naar groot water. En zo kwamen wij met 7 man op een stek aan het Gooimeer.

Binnen onze vereniging zijn een aantal fanatieke bellyboot vissers die deze dag hadden georganiseerd. Een betere manier om deze tak van het vliegvissen te proberen is er niet. Waar het nodig was waren er spullen geregeld; hengels, bellyboot, flippers, zelfs een motor voor Robert want zelf trappelen is wel heel erg 2015…. Op papier zag het er goed uit; goed weerbericht, groot water, veel water. Dat zal dan wel grote en veel snoek opleveren…

Onwennig stapte ik rond 09:00 uur voor het eerst in een bellyboot. Eigenwijs als ik ben, had ik geen geschikte (duik- of surf-) schoenen bij mij, dus om mijn waadpak een beetje te beschermen voor de flippers gingen de thermosokken er dan maar overheen. En daar zit je dan, met de bips een halve centimeter boven het water (ik weeg ongeveer 100 kilo). Met hulp de flippers aangekregen. En daar ga je dan. Recht naar achter gaat wel, sturen niet. Sturen? Hoe dan? Nou ja, de wind stond gunstig dus wat er ook gebeuren zou, ik kwam op een zeker moment vast wel weer aan wal… Na wat proberen kwam ik uiteindelijk met een soort karate trappen (bedankt Nick) wel een beetje de bocht om, prima, nu dan maar eens vissen. Ik ben slootjes en vaarten gewend, dus het vissen op diepte is nieuw voor mij. Roel legde mij uit hoe te vissen, hoe veel lijn en hoe dicht op de bodem. Dat ging al vrij snel best aardig. En dat betaalde zich dan ook uit. Mijn eerste snoek met de bellyboot. Geen meter, maar wel een nette vis.

Om mij heen werd ook goed gevangen, maar ineens was het ook weer afgelopen.
Met een stuk of 6 op de teller werd het tijd voor een warme hap. Roel had broodjes hamburger geregeld.

Na de lunch werden de spullen ingepakt en vertrokken wij naar de volgende stek een goed halfuur verderop.

Hier werden de bootjes weer opgepompt en te water gelaten. En dat was geen slechte zet. Hier zaten ze ook. En zelfs de bijvangst was indrukwekkend:

Ik verspeelde er zelf nog eentje en dat was het dan wel weer. Toen ik rond een uur of 3 besloot mijn voeten op te gaan warmen (de thermosokken zaten immers aan de buitenkant), zijn een aantal nog aan de andere kant van de sluis te water gegaan. En dat bleek geen slecht idee. Roel en Mark vingen beiden op de valreep nog een flinke vlak voor de sluis.

Alles bij elkaar was het een erg succesvolle dag met 10 snoeken en een snoekbaars.
Wat mij betreft zeker voor herhaling vatbaar.

Hierbij ook nog een bedankje aan de organisatie; Roel, Arno, Cornelis bedankt!

Geef een reactie