Mooie vleugels van Maarten van Eijck (21-1-2019)

Afgelopen Maandag mochten we Maarten van Eijk verwelkomen als gastspreker.
Hij zou iets doen met realistische vleugels inbinden?

Wat een verassing. Werkelijk een hele leuke presentatie over het maken van vleugels met diverse folies. Maarten is naast begenadigd binder ook een goede fotograaf. Als eerste toonde hij ons wat prachtige foto’s. Maar deze foto’s waren niet alleen om naar te kijken. Uit de foto’s had hij de patronen voor de vleugels gehaald die hij dan op de folie printte. Met door hem zelf bedachte en gemaakte vleugelbranders vormde hij daarmee dan zeer natuurgetrouwe vleugels in diverse maten. Schietmotten, eendagsvliegen, juffers. hun vleugels zijn allemaal in diverse maten na te maken met Maarten zijn vleugelbranders.

Zeer interessant om te zien vond ik ook hoe hij de folie voorbereide. Gewoon huishoudfolie 1,2 of 3 keer dubbelgeslagen en dan tussen bakpapier er even met de strijkbout overheen. Je bepaalt hierdoor zelf de stijfheid. Diverse folies kwamen aan bod. Mocht je er wat moeite mee hebben om plastic op je vlieg te binden i.v.m. het milieu, ook de milieuvriendelijke recyclebare folies van bijvoorbeeld maiszetmeel kunnen gebruikt worden. Persoonlijk vind ik dat echt een meerwaarde. Voor Maarten zit de meerwaarde in de doorzichtigheid van de vleugel zoals bij een echt insect. Hij is er van overtuigd dat een vis een kunstvlieg met dit type vleugel meer vertrouwd als kunstvlieg met een traditionele vleugel.

Na een pauze was de presentatie over en kwam het binden aan bod. En met aanwijzingen van Maarten lukte het iedereen om een zeer spaarzaam gebonden vlieg met folievleugels te binden.

Mocht je interesse hebben in de vleugelbranders en vleugelpatronen van Maarten breng dan eens een bezoek aan zijn website: www.maartenvaneijk.nl

Mark Pieterse

Deze slideshow vereist JavaScript.

 

Deze slideshow vereist JavaScript.

 

 

Deze slideshow vereist JavaScript.

 

 

1 comment

Leuk verhaal, mooie fotos, prima avond

Geef een reactie