André Miegies op bezoek

Afgelopen maandag gaf André Miegies een presentatie over het gericht vliegvissen op grote baars.
Dat dit thema populair is werd wel bewezen door de grote opkomst.

André begon met de theorie. Waar kun je de grote baarzen vinden bij jou in de omgeving. De belangrijkste les hierin is dat het water in verbinding moet staan met de grote rivieren/meren. En daarna komt het aan op het vinden van de stekken. Hier zul je toch wel wat tijd in moeten investeren. Ga op zoek naar de mosselbanken. Gebruik hiervoor een werphengel met een loodje om zodoende een beeld te krijgen van de bodem en noteer waar je mosselbanken vindt. Hiertussen bevindt zich het voedsel voor de prooivis van de grote baarzen. Heb je eenmaal zo’n stek gevonden koester deze dan door catch en release. De grote baarzen zorgen met hun goede genen voor het meeste nageslacht met de beste potentie om ook tot grote vissen uit te groeien. Hierdoor blijven deze stekken productief.

Eenmaal een stek met potentie gevonden dan belaag je de baarzen met een streamer. Geen gepruts met kleine nimfen of kleine streamertjes. Nee. De streamers mogen gerust 15cm lang zijn. Het liefst upside down gebonden om vastlopen aan de bodem te voorkomen. De leader hoeft ook niet delicaat. Een metertje 40/00 of 50/00 is geen probleem. Het zal vaak gebeuren dat de mossels de leader pakken en die zal je dan toch los moeten kunnen trekken. Vang je een snoek, zet er dan een staaldraadje tussen. Uiteraard moet je die grote streamers ook weg kunnen zetten dus een hengel voor een #6 lijn tot zelfs #8 lijn met een zinklijn wordt geadviseerd. Een di 5 lijn mag dan als meest alround gezien worden maar het is natuurlijk sterk afhankelijk van de stek die je bevist. Hang de streamer in een lus voor optimale presentatie. Eerst een splitring door het oog en daaraan de lijn maakt de streamer nog beweeglijker en dus meer aantrekkelijk.

Na een korte pauze bond André nog wat streamers voor. Menigeen zal hierdoor geïnspireerd zijn geraakt.

Ik ben benieuwd wie deze techniek als eerste met succes toepast. Zet je foto van je monsterbaars gerust op de site.

succes,
Mark Pieterse

Geef een reactie