Twisted leaders en kleine rivieren

Ga op internet zoeken naar voor- en nadelen  van geknoopte, getrokken, getwijnde en  braided leaders en er gaat een wereld van (on)gelovigen voor je open. Één van de hogepriesters van de twisted leaders was maandag 24-9-2018 bij ons te gast: Theo van de Poll.

Het grootste voordeel van zijn (en van andere) twisted leaders is dat ze mooi overslaan. Hiervoor past hij in zijn werkwijze de butt van de leader aan op de dikte van het uiteinde van de vliegenlijnen van verschillende zwaarte. Naast de juiste dikte van de Butt is de bouw van de leader een reden voor het beter en rechter overslaan.

Maar er zijn ook nadelen. De twee belangrijkste: 1 Pruikvorming na lostrekken van de leader uit een boom o.i.d. (gebeurt mij nooit) 2 “Sprayen” van de leader bij het opnemen van de lijn. Dit is bij water met een beetje ruw oppervlak niet zo’n probleem maar op stilstaand vlak water wel, de vis wordt spooky.

Theo heeft deze maandag op zijn markttafel een prachtige plank met heel veel bevestigingspunten neergelegd. Hierop heeft hij een demonstratie twisten gegeven. Heel gemakkelijk……. en heel bewerkelijk….. Het hele verhaal met het  benodigd gereedschap  en werkwijzen heeft hij op zijn website beschreven. Gelukkig verkocht hij de kleinoden ook kant en klaar. En op zijn site staat ook dat je hem kunt mailen als je zelf twisten teveel werk vindt: http://www.twistedleaders.nl/contact.html.

Het is zeker de moeite waard om eens een paar van deze twisted leaders uit te proberen van gewoon nylon of van Uni-thread of van Fluocarbon. Dan kun je eens zien hoe goed een leader kán overslaan. Een ingevette twisted leader werkt overigens weer wel op niet te diep stilstaand polderwater bij het nimfen zonder beetverklikker.

 

Bron: http://deforelvisser.com/vip-vrienden-van-deforelvisser-over-ons/rudy-van-duijnhoven-vliegvis-expert/

Onze volgende hogepriester was Rudy van Duijnhoven. Als je op zoek bent naar een leermeester op het gebied van vliegvissen, vliegwerpen, vliegviswater, Rudy is de man. EFFA master in het vliegwerpen, van alle markten thuis als het om vliegvissen gaat en een goede fotograaf.  In de pauze liet Rudy een mooie film zien over vliegvissen in het midden van Zweden:

Daar werd tijdens het barbezoek toch goed naar gekeken. We kunnen wel erg blij zijn met de goede AV voorzieningen in ons nieuwe home! Prachtig groot beeld en goed geluid. Maar dat terzijde.

De hoofdzaak is wat Rudy ons te vertellen had over het vissen op kleine rivieren verspreid over Duitsland en Ierland. Een zeer groot aantal rivieren passeerde de revue met telkens aanwijzingen voor het soort visserij en ook info over vergunningen.  Van peuteren in een beek met een kort twee of drie hengeltje naar het precaire werpen op rustige iets grotere wateren met nimf of droge vlieg naar gelang de omstandigheden en voorkeur. En ook onstuimiger water kwam aan bod, waar loodzware nimfen geboden zijn. Binnenkort hoop ik een bericht met detailinfo uit deze presentatie op de site te zetten. Als laatste gaf Rudy een presentatie over blauwe haai vissen in Ierland.

Dank aan Rudy van Duijnhoven voor de fotos

Een mooie avond. Goed om lid te zijn van deze club!

1 comment

Weer een zeer geslaagde avond in ons nieuwe honk, want gezellig en instructief. Hele mooie opkomst ook!

Geef een reactie