Werpochtend 31 maart: Dubbel en enkelhandig werpen

Op de allerlaatste dag van het roofvisseizoen hebben  Rob , Ron en Joop een ochtendje werpen georganiseerd. Het werpen van vliegen is namelijk een kunst. Daarvoor is dus onderricht nodig. De Vlietlanden waren weer het decor van dit kunstonderricht  voor de Hackleplayers.  Er was een grote opkomst en we hadden er nog mooi weer bij  ook.

 

 

 

Ron en Joop hebben de kunst van het tweehandig werpen gedemonstreerd.  Spey-casting ontstond halverwege de 19e eeuw in het hart van Schotland. De naam komt van de rivier de Spey in Schotland, waar de cast vandaan kwam, vermoedelijk op de beats (spots op een zalmrivier) van Gordon Castle Estate en Wester Elchies. Daarom is de Spey-cast zo ontwikkeld dat je met succes een grote rivier zoals de Spey kunt werpen. Zie: https://en.wikipedia.org/wiki/Spey_casting

Speyvissen is een manier van vissen die voornamelijk wordt gebruikt voor het vissen op zalm en grote regenboogforel op groot water.  De grote regenboogforel die van zee komt is de Steelhead. De zoetwatervorm is de Redband. Zie ook:  https://nl.wikipedia.org/wiki/Regenboogforel.

De GHV Den Haag heeft een aparte commissie voor het Speyvissen: http://www.ghvdenhaag.nl/afdelingen-en-commissies-voor-leden/speyvissen

 

 

Rob heeft een aantal mensen laten zien hoe ze beter konden werpen. Ten eerste gaf hij de oefening op om te werpen zonder de lijnhand te gebruiken. Dat geeft een goede focus op de de finesses van de worp. Vervolgens oefenen in precisie op 6 meter en 14 meter. Op het gras volgden nog de parachuteworp en de afgestopte parachuteworp. De Vlietlanden zijn een mooie plek om dan ook nog de switchcast  te oefenen. Dat levert dan ook meteen minder last op van honden en hondenstront, want dat is wel een ergernis daar. Maar goed je kunt niet alles hebben, goed gezelschap, goed weer én geen hondenstront is te veel gevraagd.

 

 

Geef een antwoord