Familievakantie in Frankrijk waar ik ook nog wat mocht vissen. Deel 2

Deel 2

Vanuit Jura zijn we iets teruggezakt tot in Le Doubs waar we een huisje hadden op camping val de Bonnal in Bonnal. Deze camping ligt aan de rivier de Ognon. Op deze locatie zit geen forel. Dus veel minder stress.
Wat zit er dan wel. Nou :kopvoorn, alver, gestippelde alver, serpeling, barbeel, sneep, riviergrondel en ok√© misschien een verdwaalde forel of vlagzalm. 30 km verderop schijnt namelijk wel forel te zitten. (Er zal wel een dam tussen zitten?) Deze rivier in tegenstelling tot de l’Ain zat werkelijk barstensvol vis. Op de plekken waar je de bodem kon zien zag je werkelijk overal vis flanken. Om bij het water te komen was het wel erg lastig. De oevers waren bijna overal dichtgegroeid met struiken. Op de camping zelf heb ik ook leuk veel gevangen. Veel baarsjes op een streamertje onder de struiken in de diepere geulen. Serpeling uit de riffles.
(Die serpeling moest ik toch echt even opzoeken in de visapp. maar na het tellen van de schubben kon ik sneep uitsluiten.)
De barbelen waren tot op een meter te benaderen maar negeerde alle nimfen. net als de vele sneepen. Maar een overdaad aan kopvoorn, alver en gestippelde alver waren mijn deel. En zelfs een riviergrondel uit die enorme scholen weten te peuteren.

Naast de camping was een park met een 4-tal vijvers. 1 om te zwemmen. Deze vijver zat bomvol met zonnebaars en kleine meerval. maar helaas verboden te vissen. 1 vaarvijver waar ik niet ben geweest, en 2 visvijvers waar je om de een of andere reden in 2017 niet mocht vissen. 1 van deze vijvers had een instroom en een uitstroom naar de rivier. Toch stiekem me een keer omgedraaid op die stenen en de visvijver geprobeerd met een nimfje. binnen 10 minuten had ik een zeelt (nieuwe soort voor mij) een blankvoorn en een ruisvoorn. Ook zag ik op 100 meter afstand nog een enorme staart van een meerval uit het water zwaaien. Er zal ook wel veel karper zwemmen. Maar goed. Dit jaar dus verboden om te vissen en ik heb het dan ook bij die stiekeme 10 minuten gelaten.

Buiten de gebruikelijke vakantievissers met een diverse verzameling aan hengels. (takken met een tuigje, telescopische werphengels waar de top van miste. bamboehengels uit de campingwinkel en een enkele spinhengel) Heb ik hier maar weinig vissers gezien. 1 maar eigenlijk.

Hier was op de camping geen vergunning verkrijgbaar. Hiervoor moest je naar een andere camping 12km verderop in Villersexel waar ook de kanotochten beginnen.
over die kano’s gesproken. Die komen vanaf half vier binnen bij de camping. vanaf dan is het nauwelijks te doen om er nog te vissen tot na ongeveer 6 uur als de meeste binnen zijn.

Ik heb eigenlijk best veel gevist voor een gezinsvakantie. Bijna elke dag wel een paar uurtjes. Uiteraard ook veel ondernomen met mijn gezin. De kanotochten waren zoals altijd erg leuk, de omgeving erg mooi en de croissants erg lekker.
Het was onze eerste keer in Frankrijk en ik moet zeggen dat de streek waar we geweest zijn erg veel lijkt op de Ardennen en Luxemburg. Het is alleen wat langer rijden. Mijn middelbare school Frans schoot wel te kort om de mensen te kunnen verstaan maar gelukkig kon ik mezelf wel verstaanbaar maken. Ook waren de meeste Fransen niet te beroerd om over te schakelen op Engels als het niet lukte in het Frans. Hier was ik wel wat bevooroordeeld.

En uiteraard weer een filmpje.

 

1 comment

Weer een leuk verhaal en weer leuk filmpje.
Bedankt Mark

Geef een reactie