Zijn je nimfen wel in vorm?

In 2009 schreef Waldo onderstaand stukje in de “Mepper”

 

Het volgende stuk is een vrije bewerking van het artikel van: Edwards, O.,What Nymph are they on? (Flyfishing and Flytying, nov/dec 1999, p. 32-36).

Zoals een landbouwer zich naar de seizoenen moet schikken, zo doen de meeste vliegvissers dat ook. Kortom wintertijd is vliegbindtijd. Nog even en we zijn niet meer te houden, yihaa en op weg naar je favoriete polder. Als het even kan naar het stromende water in de Eifel of verder. In de afgelopen maanden heb je je vliegendozen aangevuld met alle vliegen die je verspeeld hebt aan hele grote dikke vissen, vanzelfsprekend. Persoonlijk verspeel ik ze ook wel eens aan een struik, soms. Maarrrr… ik wil in dit meppertje stilstaan bij het hoekje (misschien wel een hele doos) waar je je nimfen hebt opgeborgen. Om precies te zijn de ‘meivliegachtigen’, eendagsvliegen, haften.

Misschien bind je altijd gewoon een aantal rijtjes pheasant tails, hazeoortjes, olives en daar dan weer een aantal varianten met een goudkopje van. Aldus heb je een aantal nimfen die het altijd wel ergens goed doen. Hopelijk geeft onderstaand verhaaltje een snel inzicht welke familie en soorten deze alles vangertjes trachten na te bootsen. Daarnaast hoop ik je te inspireren wat extra aandacht aan de vorm te besteden, aangezien dit vaak de ‘triggers’ bevat die de vis tot aanbijten brengt. Voor een aantal van jullie is het al bekend, maar weet dat ik een groot bewonderaar ben van de wijze waarop Oliver Edwards zijn vliegen bindt. Dit stukje is overigens ook een bewerking van een van zijn (vele) artikelen.

Om te beginnen wat algemene informatie waar je niks aan hebt, maar die zo lekker in het hoofd blijft hangen. Ik doe even niet aan dure spelling, dus als je het liever over nymphen hebt, ook best. Het belangrijkste is dat we allebei weten dat we het over het kriebelbeestje onder water hebben, o zo!

Wist je dat de groep meivliegen uniek zijn binnen de gehele insectenwereld, vanwege het feitdat het gevleugelde insect nog een keer zijn gehele huid verwisselt?!

Dus: Dun -> huidwissel -> Spinner -> Upright wings (voor het afzetten van de eitjes) -> Spent wings (na het afzetten van de eitjes). Dun en Spinner zijn hierbij het gevleugelde volwassen insect.

Daarnaast is er van een metamorfose niet echt sprake. Denk hierbij aan de gedaantewisseling die muggen, sedges, vlinders etc ondergaan. Simpel gezegd; plak een stel vleugels op de nimf en het lijkt aardig op het echte insect. Voorwaar een uitzondering dus.Het is maar dat je het weet.

Over naar het echte werk. Binnen deze familie bevinden zich 6 soorten:

  1. Baetidae
  2. Ephemerellidae
  3. Caenidae
  4. Heptageniidae
  5. Leptophlebiidae
  6. Ephemeridae

tabel1 waldo

 

tabel 2 waldo

Geef een reactie