Een filmavondje: Hoe ziet forel de wereld?

Het was een goede film, maar misschien moet er ook maar een Nederlands boek van gemaakt worden. Een nadeel van de film was dat er niet direct makkelijk Engels werd gesproken. Het was ook een lastige materie: hoe ziet de forel ons en wij de forel rekeninghoudend met de breking van de lichtstralen door de waterspiegel. Dat is misschien wat veel van het goede geweest. Maar niettemin fantastische opnamen met een onderwatercamera.

 

Een paar lessen die ik voor mezelf getrokken heb en die velen al kenden, nu met beeld van onder water geïllustreerd:

 • draag dekkende kleding;
 • pas op met schitterende dingen (horloges, brillen);
 • je kunt beter voorzichtig wadend in de rivier laag blijven dan op de kant;
 • zorg dat je tippet een beetje zinkt, dan is ie bijna onzichtbaar;
 • bind je hackles niet te vol dat geeft een te volle print op het water waar maar zes pootjes op het water staan (desnoods checken in een glas water);
 • als een vis dieper staat ziet hij een groter deel van het wateroppervlak;
 • vis ziet een vlieg pas volledig met de vleugel en bovenkant van de hackle als die een paar decimeter van hem verwijderd is;
 • buiten die paar decimeter ziet de vis al veel eerder de “print” van de pootjes (hackle) op het water;
 • Wie heeft nog andere lessen getrokken? stuur een reactie!

Rob Lut heeft gereageerd en ook nog een paar lessen getrokken uit eigen ervaring en de film:

 • behalve horloges en brillen zijn ook hengels en sommige lijnen weerkaatsende voorwerpen. Kies als het even kan een matte blank. Zijden vliegenlijnen zijn dunner en weerkaatsen niks. Koop met je maat een zijden Double Taper, heb je allebei een halve lijn, is in de praktijk zat.
 • beweeg zo min mogelijk, maak zo min mogelijk valse worpen.
 • daarom: leer de switchcast. Lastige worp, vereist goede timing, moet daarom goed geoefend worden. In één beweging je lijn zonder gespat uit het water en een paar meter stroomop weer erin.

Er waren wat minder leden dan gebruikelijk (door het hondsslechte weer?) , maar toch nog altijd een man of zestien. En er werd ook weer flink nageborreld.

 

4 comments

Na het zien van deze film vraag ik me af hoe het mogelijk is dat er überhaupt nog forel gevangen wordt. Je ziet vissers behangen met meer glitter dan Koko Petalo. Met zilveren speldjes op hun hoed en vest, dikke horloges, zilver- en goudkleurige glimmende reels zo groot als koekoeksklokken, verchroomde bussen, rolspelden etc….Ik geloof, dat in kleine Franse of Britse rivieren met een natuurlijke bezetting aan forel en glashelder water e.e.a.van invloed kan zijn, maar over het algemeen valt dat wel mee. Trouwens hier ligt wel een schone taak voor de hengelsportfabrikanten, maar die blinken niet echt uit in het meedenken……

Tsja als je ziet hoe sommige mensen aan de waterkant staan vraag je je idd af of die vissen wel wat zien. Maar die vliegen zien ze toch. Dan moeten ze toch redelijke ogen hebben.

Soms zijn ze kennelijk een beetje dom….. en dan vangen die koko petalos ook wat……

Voor wie meer wil weten over wat een forel allemaal ziet (en hoort en ‘ruikt’) kan ik het boek ‘Trout Sense, a Fly Fisher’s Guide to What Trout See, Hear, & Smell’. Vorig jaar verschenen, dus vrij recent. Wordt overal lovend besproken.
Auteur is Jason Randall en het ISBN is 978-0-8117-1331-3.
Deze Randall heeft nog twee boeken geschreven die voor de vliegvisser interessant zijn: ‘Moving Water, ‘A Fly Fisher’s Guide to Currents’ gaat over stromend water en behandelt alles. Hoe zit een rivier in elkaar, waar komt het water vandaan, wat is een pool, een run, een riffle. Wat is ‘vertical drag’ enzovoort.
‘Feeding Time’ is ‘A Fly Fisher’s Guide to What, Where & When Trout Eat’.
Met deze drie boeken zit je compleet geramd!

– behalve horloges en brillen zijn ook hengels en sommige lijnen weerkaatsende voorwerpen. Kies als het even kan een matte blank. Zijden vliegenlijnen zijn dunner en weerkaatsen niks. Koop met je maat een zijden Double Taper, heb je allebei een halve lijn, is in de praktijk zat.
– beweeg zo min mogelijk, maak zo min mogelijk valse worpen.
– daarom: leer de switchcast. Lastige worp, vereist goede timing, moet daarom goed geoefend worden. In één beweging je lijn zonder gespat uit het water en een paar meter stroomop weer erin.

Rob

Geef een reactie