PRACTICASTER of ook de Office Rod

Lefty Kreh demonstreert hier de Office Rod.

 

 

Sinds kort heb ik een geweldig leuk oefenhengeltje in mijn bezit, de Practicaster van Orvis. Een echt, tweedelig vliegenhengeltje van 120 cm, met geleideogen, een kurken handvat en een ‘vliegenlijn’ van dik garen en een wat dunnere leader.  Link naar het hengeltje op de Orvis site. Als ik wat werpoefeningen wil doen, ga ik meestal naar Cronesteyn. Daar heb je ruimte zat en je kunt het zo regelen dat de wind geen grote spelbreker is. Bovendien is er water waar je met laarzen gemakkelijk een stuk in kan lopen, zodat je met rolworpen aan de slag kan. Voor dubbelhandig werpen is de Vlietlanden geschikter.

Maar … dat soort dingen moet je altijd een beetje plannen. En als het beestenweer is, zoals de laatste tijd bijna iedere dag, komt het er niet van. Dan is het heel handig als je thuis zo’n oefenhengeltje hebt staan. Je pakt het op, werpt een paar minuten, en klaar. Net zo vaak als je wil. Je kan er veel dingen mee oefenen. En je hebt direct zicht op wat je doet. De omstandigheden zijn steeds gelijk. Je ziet het verschil tussen een harde en een minder harde stop onmiddellijk aan het gedrag van je lijn. Je ziet ook hoe de lijnsnelheid nog groter wordt als je stript. Nauwe loops werpen is ook prima te oefenen. Zelfs rolworpen!

De Practicaster kost $39,-, bij Temming nog net geen €50,-. Temple Fork Outfitters (TFO) hebben ook zo’n hengeltje ontwikkeld, met de geestige naam ‘Office Rod’. Driedelig, wat langer 147 cm, ook voor $39,-.

 

5 comments

[…] Zo’n hengel heeft Rob eens een keer op de club laten zien. Diverse mensen verklaarden hem voor gek. Door de oefenhengel? Hij heeft toen ook een filmpje op de site gezet waarin Lefty Kreh (een beroemd vlievisser en beroemd vliegvis instructuer, zie ook hieronder) het hengeltje demonstreert: https://www.hackleplayers.nl/2015/01/15/practicaster/ […]

Cornelis van Leeuwen

Ook firma ECHO heeft een “practice rod” https://www.amazon.com/ECHO-Echo-Micro-Practice-Rod/dp/B0017WH5PI

Je kunt lekker dingen uitproberen. Wat gebeurt er als ik zus doe, en wat als ik zo doe, en waarom is dat dan zo.
Het is ook didactisch veel beter om bijvoorbeeld zes keer in de week een kwartiertje te oefenen dan één keer anderhalf uur. Ik volg een cursus op bepaalde zondagochtenden, van negen tot twaalf, dat is drie uur, vind ik eigenlijk te lang.
Je moet wel een beetje kijken naar de hoogte van je plafond. Het Practicastertje gaat hier prima, ik kan gewoon rechtop blijven staan. De Office Rod is voor mijn huis te lang.

Ik zag het eerst als een gadget, maar het is inderdaad leuk om er thuis mee te oefenen als het te koud is om buiten te spelen.
Groet
Nick

Dag Rob,

Dat ziet er leuk uit kan ik thuis ook lekker aan de gang al zal mijn vrouw dit niet altijd leuk gaan vinden maar wel een mooie alternatief voor het oefenen en verbeteren van je vliegenkunst.
Groetjes.
Petar.

Geef een reactie