’’Handige Hebbedingetjes’’

bas1

Hebt u dit ook wel eens? Je zit lekker te binden, je vlieg is bijna klaar en dan gebeurt het. Nog even aflakken en klaar. Maar bij mij is dit wel eens (meerdere keren) fout gegaan. Vergeten bij de vorige vlieg het flesje lak te sluiten, en je raadt het al…..? Een verkeerde beweging en het flesje lak maakt één grote troep op je (eet)tafel. Hanneke (mijn vrouw) kan dit niet echt waarderen, al is ze wel iets gewend van mij. Daar moest dus iets voor verzonnen worden. Je kunt flesjes lak van een bekend Amerikaans merk kopen die echt niet omvallen, vierkant, metaal, maar je betaald er echt de hoofdprijs voor! Dat moet anders, dus zelf maar iets gaan knutselen. Het was niet alleen het omvallen van de lak, maar ook de ‘’organisatie op de bindtafel’’ die me aan het denken zette.

Wat wilde ik nu eigenlijk?

1. Goed zicht op mijn te binden vliegen.

2. Lak wat gewoon in het flesje bleef zitten als ik geen al te gekke stunts uithaal.

3. Bindgereedschap, een beetje geordend en onder handbereik

4. Mogelijkheid om wat vliegen te laten drogen als ze afgelakt zijn.

Eigenlijk was het heel eenvoudig; om een goed zicht op je te binden vliegen te hebben is een lichte achtergrond belangrijk, dus gewoon wit. Een velletje polycelon van 20 x 30 cm gekocht, aan de achterzijde een stuk kunststof verpakkingsmateriaal van ± 7 m breed en 2 cm dik gelijmd. Meteen ponsje wat gaten ingestansd voor het bindgereedschap, een uitsparing voor het flesje met lak en 2 staandertjes met daartussen een stukje wc ketting om je vliegen te laten drogen.

Klaar is Kees, eenvoudig en handig!!

bas2

Nog zo’n handig hebbedingetje;

Waar laat je de lijn tijdens het vissen? Gewoon, op de grond of in het water als ik wadend staat te vissen. Je kent het wel, vast tussen de takken of brandnetels of je lijn is meegenomen door de stroom. Daar zijn natuurlijk wel oplossingen voor gemaakt, b.v. een lijnmandje (vaak duur en niet altijd handig) of een opvanghaak voor je lijn welke je aan je broekriem vast kan maken (werkt niet fijn). Laatst was ik wat op het internet aan het surfen en kwam iets heel eenvoudigs tegen om je lijn uit de ‘’troep’’ te houden. Een haakje waar je een handdoekje aan kan ophangen!! Voor nog geen euro te koop, plak dit haakje op je visvest, hang hierin je ingestripte lijn (in lussen) en vissen maar.

 

bas3

 

Bas Jiskoot

Uit een meppertje van 2006

 

Geef een reactie