UV nimfen en streamertjes.

Kees Hagoort stuurde onderstaand bericht met foto’s. Hulde!

Mooie UV oplichtende nymphen

UV nimphen en streamertjes.

Bij toeval kwam ik erachter dat er garen is dat oplicht bij UV licht. In Sassenheim ben ik met een UV lamp naar de markt gegaan waar een uitgebreide fournituren kraam staat. Daar vond ik 3 kleuren polyester garen in de kleuren wit, geel en oranje die oplichten met UV straling. Deze bevatten 200 m. garen en zijn van het merk Goldmann.

Fluo garen

Hiervan heb ik een aantal klinkhamers, nimfen en kleine streamertjes gebonden met het UV garen als ribbing. In Luxemburg viste een Belg met kleine streamertjes voorzien van fluo oranje beads, met zeer goede resultaten. Daarom heb ik een paar nimfen verzwaard met fluo beads van Veniard in fluo oranje in de maat 2,8 mm.

Dezelfde nymphen

Verder heb ik streamertjes gemaakt die zijn verzwaard met Veniard beads in fluo oranje van 4 mm. De nimfbody’s zijn gemaakt van Spectra dubbing van Hends. Na het binden heb ik een UV lamp erop gehouden en wat blijkt dat deze fluo beads lichten ook op met UV.

Klinkhamers met UV ribbing

 

Op dit moment heb ik nog niet met deze vliegen gevist, maar in het voorjaar zal dit zeker gebeuren. Volgens mij als de zon op het water staat zal het resultaat bij helder water hetzelfde effect moet hebben als met een UV lamp.

Kees Hagoort

 

Naschrift van Rolf Zoutendijk:

Op internet vond ik nog wat info over de zichtbaarheid van vliegen en onder andere UV materiaal:

http://midcurrent.com/flies/shining-a-light-on-uv-materials/

http://oregonflyfishingblog.com/2011/02/09/ultra-violet-fly-tying-materials-catch-fish-qa-with-author-reed-curry/

En er is zelfs een heel boek over verschenen:

http://www.caddisflyshop.com/tout-and-ultra-violet-vision.html

Pas op er staat tout inplaats van trout. Dat is een foutje van de webmaster van die site. Verander het niet in trout anders werkt de link niet

 

1 comment

Mooi verhaal Kees en bedankt voor de tips.
Ik gebruik al UV dubbing, chenile, beads en flash maar had nog geen garen gevonden.
En ga nu zeker even op zoek naar Goldmany.
Groet
Nick

Geef een reactie