Vakantie en vissen op de “Isles of Scilly”

Half augustus ben ik samen met mijn vriendin Rashmie naar de Scilly eilanden, ten zuidwesten van Engeland geweest voor een weekje vakantie. Ik wil jullie deze mooie en weinig bekende bestemming niet onthouden, dus vandaar een kort verslagje van uiteraard de visserij en enkele andere prachtige plekken daar!

De Scilly eilanden is een eilandengroep met 5 bewoonde eilanden en verder een groot aantal kleine onbewoonde eilanden. Het grootste eiland, St Marys bedraagt circa 5 km x 5 km. De eilanden liggen in de warme golfstroom waardoor de winters niet erg koud zijn, dit zie je dan ook terug in het type (haast tropische) beplanting. Het zeewater is kraakhelder. Tussen de eilanden varen elke dag boten heen en weer waar je op kan stappen om de eilanden te bezoeken. Activiteiten op de eilanden bestaan uit wandelen, fietsen, watersporten en vissen natuurlijkJ. Tijdens de wandeltochten had ik altijd een of meerdere hengels op de rugzak, op bijna elk stuk wandeltocht zie je divers hotspots voor de visserij.

Een uitzicht vanaf een van de eilanden

Een uitzicht vanaf een van de eilanden

mooie rotskust

mooie rotskust

En tussen de stenen liggen de vissen voor je voeten!

En tussen de stenen liggen de vissen voor je voeten!

De visserij bestaat voornamelijk uit visserij op wrasse (lipvis), pollak en makreel (deze vakantie niet gezien aan de kust maar ze schijnen er wel te zitten). Van locals begrepen dat de pollak dit jaar niet dicht op de kant zit, en ik heb er dan ook slechts enkele kleine exemplaren gevangen. Ik heb me voornamelijk gericht op wrasse. Dit is toch echt een prima sportvis!! Deze vis ligt tussen de stenen te wachten tot een prooi langszwemt/kruipt om vervolgens zo snel mogelijk de prooi te pakken en onder/tussen de stenen te kruipen.

Een topstek, vanaf de waterzijde bezien bij laag water. Bij hoog water staat er circa 1m water op de stenen.

Een topstek, vanaf de waterzijde bezien bij laag water. Bij hoog water staat er minimaal circa 1m water op de stenen en stond ik vanaf het hoogste rotsblok te vissen.

Op internet wat rondstruinen voor de vakantie (Henry Gilbys blog bijvoorbeeld: http://www.henry-gilbey.com/blog) leerde al snel dat er eigenlijk 1 geschikte methode is om zonder veel materiaalverlies tussen de stenen te vissen, de texas rig methode. Eigenlijk niets anders dan een schuifloodje met ervoor een offset wormhook, waar de plastic lure (shad/worm) wordt opgezet. De haakpunt wordt eigenlijk in het plastic verborgen, waardoor je geen wier en stenen haakt (zie ook http://www.henry-gilbey.com/photo_essays/wrasse_on_plastics). Enkele pogingen met de vliegenhengel heb ik snel gestaakt vanwege het verspelen van vliegen…

Dit geheel een beetje tussen de stenen laten stuiteren en het feest kan beginnen! De eerste vis werd direct verspeeld doordat de vis tussen de stenen terug was voor ik het doorhad en de leader kapot was getrokken/geschuurd. De vissen daarop dus nog strakker gedrild. En vaak  was het weer raak, een heerlijke bonk en gelijk vol de spanning erop houden om de vis zo snel mogelijk boven de stenen/water te krijgen. Echte runs volgen niet, maar je moet je hengel behoorlijk krom trekken om de vis uit de rotsen te houden. Bij de diverse wandeltochten heeft rashmie ook mooie vissen gevangen. De klapper van de week heb ik aan het eind van de vakantie gevangen op 1 m uit de kant op 1,5m water, staande op een rotsblok van 3-4 m hoog…genieten!!

De eerste van de vakantie

De eerste van de vakantie

Rashmie kon ze ook uitstekend vangen!

Rashmie kon ze ook uitstekend vangen!

mooie vis!

mooie vis!

tandjes...:)

tandjes…:)

Diverse kleurpatronen

Diverse kleurpatronen

Prachtig gekleurde vissen!

Prachtig gekleurde vissen!

De omgeving is echt schitterend, lekker weer en mooi kristalhelder water. Een echte aanrader voor een keer wat anders, met overal bijzonder mooie visstekken!!

 

 

 

 

 

 

3 comments

Interessant, hoor, zulke onbekende gebieden. Jullie hebben wel genoten, zo te zien en te lezen.

Wat een leuk verhaal Roel. Lijkt me wel wat om daar eens te gaan kijken.

Een leuk verhaal en mooie foto’s. Misschien wordt het iets voor volgend jaar.

Geef een reactie