Familie vakantie in Frankrijk waar ik ook nog wat mocht vissen.

Deel 1

Aangekomen op camping le Moulin in Patornay aan de rivier de Ain volgde gelijk een teleurstelling. We hadden een huisje geboekt tegen de rivier. Nou dat klopte wel. We stonden nog geen 5 meter van het water. Helaas zat er en hoog hek tussen.  Aan de andere kant van het hek zag ik wel veel vis zwemmen. Dus na de aanschaf van de vakantievergunning gelijk maar erop uit na het avondeten. Leuk stukje daar. Veel kleine kopvoorn, alver en gestippelde alver Ik zag zelfs een karper zwemmen in het rustige stuk. Begint er ineens een man naar me te roepen al wijzend naar een bordje. Peche reservé. Ik roep nog terug “Oui, reservé pour moi”. Ik heb toch gewoon een vergunning voor het stuk dat gereserveerd is voor te vissen dacht ik nog. Blijkt uiteindelijk dat dit een soort visreservaat is. Dat betekende dus het einde van deze leuke stek zo dicht naast de camping. Maar ik had nog meer bordjes gezien. APPMA La truite de l’Ain 3 truites Maxi. Daar mag ik dus wel vissen. Best onduidelijk waar wel en waar niet is toegestaan. Maar in de loop van de dagen werd het me wel duidelijk.

Een paar km tegen de stroom in was een mooie stek. Deze had ik ontdekt via google maps. Rustige stukken met een 3 tal stroomversnellingen en goed bereikbaar omdat daar zo’n kanotocht eindigde. Mezelf ergens door de bosjes gewrongen om bij een rustige nevengeul te komen vond ik daar mijn eerste forel. Een onmogelijke plaats natuurlijk. Onder een struik waar ik alleen stroomafwaarts van kon staan. Nauwelijks ruimte om te werpen lukte het me toch om mijn vlieg over die forel te presenteren. Nou ik heb in 2 weken mijn hele arsenaal geprobeerd. droge vliegen van alle soorten aan een 4m lange leader. KGV-tjes in maat 18, klinkhamers maat 16 en zelfs sprinkhanen maat 8, mosquito’s, enz. Maar ook allerlei type nimfen in de maten 18 tot 12. Ook streamers op haakmaat 6. Helaas heb ik hem nooit te pakken kunnen krijgen. Het enige waar hij op reageerde was op mij zelf als ik te veel bewoog. Dan was hij weg. Kon ik het de volgende dag weer proberen. Gelukkig kreeg ik daar wel mijn mooiste vangst van de vakantie. Op een klinkhamer #16. Toen deze de forel was gepasseerd zag ik zo’n grote kopvoorn aan komen zwemmen. Je kent ze wel. Ze zitten bij iedere camping en iedereen zegt dan dat daar zulke grote forellen zwemmen, maar niemand krijgt ze ooit te pakken. Dus op 2 meter afstand zie ik die voorn mijn vlieg naar binnen zuigen zonder maar een rimpeltje in het wateroppervlakte te maken. Op afstand had ik deze aanbeet nooit gezien. Dat werd nog spannend. 10/00 tippet en ik moest ook nog een meter vanaf de oever zakken in het water dat mij daar iets te diep was. Uiteindelijk via een boomwortel naar beneden geklommen. En daar mocht ik die kopvoorn van 49cm landen. Mooie vis hoor en een stuk groter als die forel die toch niet reageerde.

Ik wist dus 1 post van een forel en twee bij benadering omdat ik die daar een paar keer had zien springen. Geen enkele keer heb ik stijgende forel gezien. ook niet ‘s-avonds tijdens een hatch van eendagsvliegen. Helaas dus geen forel gevangen. Maar wel elke dag aardig wat vis gevangen. Veel last van hele kleine vis. Deze pakte de vlieg zodra deze het water raakte. Een droge vlieg maat 18 is daar dus niet tegen bestand kwam ik achter. Die haakte zo’n kleintje of zonk dan af. in de avond vaak door gevist totdat de kans op het haken van een vleermuis groter was dan een vis.

Bij een andere kano uitstappunt direct tegenover de camping viste de locals met spinners en wormen en een klein fuikje bij hun voeten op alles wat maar op vis leek. Forel werd er nooit gevangen. (dat gaf enige troost) Wat die gasten nou moeten met elritsjes van nog geen 7 cm is mij een raadsel.

Na een week werden we getrakteerd op een hevige onweersbui. Ondanks de grote takken die overal gevallen waren gelukkig zonder schade gebleven. Helaas was het waterpeil zeker 60cm gestegen. misschien zelfs 80cm. Op grindbanken waar ik eerder met droge voeten kon staan kwam het water nu tot mijn kruis. En na het voorbij zien drijven van een complete boom heb ik besloten om daar niet meer te vissen. Hij zal maar tegen je aandrijven als je er met je rug naar toe staat. Ik sta daar toch maar helemaal alleen. Vanaf toen dus alleen nog bij de camping gevist. Helaas gingen de vangsten hard achteruit door het snel stromende troebele water.

Ik heb er nog een filmpje van gemaakt om er een beeld van te krijgen.

 

 

3 comments

Mooie kopvoorn Mark.
Bekend is dat Fransen alle kleine visjes meenemen voor de frituur.
Heb dit regelmatig mogen ervaren op diverse plekken in Frankrijk.
Ook ondermaatse forelletjes nemen ze gewoon mee.
Kwam aan het eind van de middag een keer op een camping in een zeer afgelegen gebied.
Daar was een visvijver bij, dus ik dacht nog even een hengeltje uit te kunnen gooien. Beheerder was ook de visinspekteur en zei dat het al te laat was voor die dag.
Wat ik wel hoorde was het vele gekwaak van kikkers.
Onze Franse buurman kwam even later van de waterkant met zo’n oud metalen leefnetje vol met kikkers. Ook voor de frituur.
Oh, zei hij, grenouilles, ‘c est une delicatesse. Een uur later lagen bij de grote familie alleen nog een partij botjes op tafel.
Zo zie je, wat Fransen niet kunnen n….. vreten ze gewoon op.

Heel leuk, Mark, en een verdomd mooie kopvoorn! Ik heb ooit eens een stukje stroomop gevist in de Ain, bij Châtillon. Zelfde verhaal, één uitgekookte en gepokt&gemazelde forel die niet te vangen was op 1500 kopvoorntjes. De forellenstand in Frankrijk, voorzover ik het althans heb meegemaakt, is meestal buitengewoon mager. De meeste kans heb je nog op een no-kill traject.

Rob

Ik heb met veel plezier je verhaal gelezen en naar de video gekeken Mark. Knap gedaan!
Bedankt
Nick

Geef een reactie