Tips voor het vissen met de nymph in de polder

Zondag over een week (de 23e april) hebben we onze jaarlijkse nimfdag. Van mij mag je nimfen of nymphen, maakt die vis weinig uit. Wat wel uitmaakt is hoe je vist. Rene Dubbeldeman heeft een aantal tips uitgeschreven. Doe er (ook nu al) je voordeel mee. Een mail met de plek en tijden en zo komt er aan. Rene bedankt voor die leuke tips.

Hieronder een Nymph die Eelco eens heeft voorgebonden

Klik op het plaatje voor een berichtje van Eelco over een paar van zijn nymphen.

Hieronder de tips van Rene.

  • Hengel:

Je kunt in de polder met een #4 of een #5 hengel met dito lijn prima uit de weg. Als je die niet hebt kun je eventueel met een #6 vissen. Die is wel wat aan de zware kant,  het kan wel. Gevorderde vliegvissers gebruiken soms een #2 of #3, echter zal ik dat de beginnende nymphvisser in het winderige polderlandschap niet adviseren.

 

  • Lijn:

Het maakt niet zoveel uit of je nu een DT of een WF lijn gebruikt. Jay Lee vertelde er onlangs op de club nog een mooi verhaal over. Zelf gebruik ik graag een DT, maar dat is persoonlijk. Zorg in ieder geval, dat de lijn een drijvende is!

 

  • Leader:

Over het algemeen wordt aan de vliegenlijn een gevlochten (braided) leader vastgemaakt en daaraan wordt vervolgens een (nylon) punt (tippet) bevestigd. Er bestaan ook getrokken nylonleaders, die vind ik minder geschikt, maar zoals gezegd dit is puur persoonlijk. Trouwens, ik ben bij één van de meest gerespecteerde nymphvisser van de vereniging te rade gegaan en die gebruikt een gevlochten leader. De gevlochten 9 Foot leader van Orvis is bij velen favoriet. Drijft goed, gaat jaren mee en heeft aan beide uiteinden een lus, zodat zowel de vliegenlijn als de punt in een handomdraai lus-in-lus bevestigd kunnen worden.

 

  • Dikte van de punt (tippet):

Met puntdikte wordt de dikte van het laatste deel (tippet) van de totale leader bedoeld. Dat is het deel waar je de nyphm/vlieg aan vastknoopt.  Voor de polder wordt voor witvis maximaal 0,14mm nylon geadviseerd en als je het vissen enigszins onder de knie hebt kan je overgaan naar 0,12 of 0,10 mm. Gebruik a.u.b. nylon, het drijft, knoopt goed en is goedkoop.

 

  • Lengte van de punt/tippet:

De lengte van de punt/tippet is van belang voor een goede aasaanbieding. Als standaard wordt aangehouden, dat de lente van de punt/tippet minimaal 1,5x de diepte van het water moet zijn; m.a.w. 1 meter diep = 1,5 meter tippet enz.…. In de koudere winter- en voorjaarsmaanden ligt de vis vaak diep en mag de tippet soms wat langer zijn. In de warme maanden kun je vaak met een kortere tippet toe, want dan ligt de voorn vaak dicht aan de oppervlakte. Gebruik een kleine beetverklikker en vet de verklikker, de leader en een klein stukje van de tippet in voor een goede beetregistratie.

 

  • De juiste nymph:

Gebruik in de polder nymphen met een lichte verzwaring zoals een koperkopje of koperribbing e.d. Zoals gezegd het water is vaak niet al te diep en Tungsten koppen zijn dan ook niet nodig. De haakmaat wordt in hoge mate bepaald door de watertemperatuur. In de winter en vroege voorjaar is de vis vaak traag en vangt een kleine nymph (#16) vaak beter. In de zomer kun je grotere nymphen inzetten. Over kleuren wil ik alleen maar zeggen dat nymphen in de kleuren zwart, groen, rood en bruin heel vaak goede vangers zijn. Over staartjes, ribbing, vorm, materialen en andere zaken laat ik mij nu niet uit. Jouw perfecte nymph vind je vanzelf uit ervaring!!

 

  • Inhaalsnelheid:

Varieer zoveel mogelijk. Haal snel in, dan weer langzaam, dan weer met schokjes, korte halen, lange halen: maar zorg, dat je nymph opvalt. Door te variëren vis je in diverse waterlagen en vergroot je de kans op succes. In de winter en vroege voorjaar is de watertemperatuur nog laag en de vis is dan vaak niet zo gretig. Speel daarop in door langzamer en wat dieper te vissen. Laat bijv. de vliegenlijn langzaam op de wind meedrijven.

Voor de rest is het rondkijken in de polder van belang. Zoek de vis op. In de zomer ligt de vis overal en verraad de vis zichzelf d.m.v. kringen en gespetter, maar in de winter ligt de vis veelal geconcentreerd op maar een paar plekken. Vaak zijn plekken net uit de wind en in het zonnetje bij de vis favoriet. Geniet vooral van al het moois in de polder. En als je dan ook nog een visje vangt is de dag helemaal geslaagd!!!

 

 

 

 

6 comments

Vraagje, wat je leest is 1,5x de diepte om te vissen met een nymph. Is het ook mogelijk om met een zwevende nymph te vissen bijv een 10 of 20 cm boven de bodem. Ik heb namelijk vaak dat ik een aanbeet krijgt tijdens het ophalen van de lijn om opnieuw te gaan werpen. Nog steeds een leerling op het gebied van vliegvissen in noord Holland.

Rolf Zoutendijk
Rolf Zoutendijk

Vaak wordt de nymf bij de bodem aangeboden. Zeker in de wintermaanden bevindt de vis zich vaak in de onderste waterlagen. Maar wanneer het water warmer wordt dan is de vis in alle waterlagen te vinden en het is dan ook helemaal niet gek om ook alle waterlagen af te vissen. Een nymf 5 cm onder het wateroppervlak gevist kan zelfs uiterst effectief zijn.

1,5 keer de waterdiepte is meer een standaardmaat voor het vissen met de nymf op stromend water.
Wanneer je leest over het vissen dan moet je er ook goed op letten of het gaat om stromend water of om stilstaand water. De technieken zijn namelijk zeer verschillend. Op forellenvijvers bestaat er zelfs een techniek die buzzeren wordt genoemd waarbij zeer systematisch iedere waterlaag wordt afgezocht om te kijken op welke diepte de forel zich bevindt.
Maar wanneer je de vlieg gaat binnen strippen dan komt de lijn onder een hoek te staan en als je dan toch bij de bodem wil vissen dan is 1,5keer de waterdiepte een goed uitgangspunt.
Groet Mark Pieterse

Thnx, ik heb reeds een hengel gevonden en ben druk aan het oefenen. Hengel gekocht bij handyfish in Heiloo en van hem werples gehad. De eerste voorntjes zijn gevangen. Het is een ontzettende verslavende bezigheid dat vissen met een vlieghengel.
Groet, Hans Janmaat

Thnx, ik heb reeds een hengel gevonden en ben druk aan het oefenen. Hengel gekocht bij handyfish in Heiloo en van hem werples gehad. De eerste voorntjes zijn gevangen. Het is een ontzettende verslavende bezigheid dat vissen met een vlieghengel.
Groet, Hans Janmaat

Duidelijk en kort verhaal, ik ben zelf zoekende naar wat ik wil. Momenteel ben ik een kunstaas visser en ben toe aan wat anders.
Ik vis graag in de polder, ik ben op zoektocht naar iets anders. Maar ik wordt helemaal gek van de prijzen, wat voor hengel (merk) voor rail (merk), als je de dealer zijn gang laat gaan dan ben je zo 1000 euro of meer kwijt en dat is iets wat mij tegenhoudt. Misschien kunnen jullie mij verder helpen in mijn zoektocht.
Alvast bedankt,
Hans Janmaat

Martin van dommele

Hey Jan ik ben ook net begonnen heb een 5# bij een zaak in Lelystad zijn demo hengels van 225€ voor 49€ hebben er nog volgens mij
via markt plaats een leuke 4# van een bedrijf dat gestopt hij heeft er nog werpen bijde als een speer anders eens kijken bij a&m
Gr martin

Geef een reactie