De Elzevlieg

elzevlieg
Dit voorjaar voer ik op de Kaag en zag ik grote zwermen zwarte vliegen. Als beginnende vliegvisser vroeg ik me direct af, “wat is dit voor een vlieg” “is er mee te vissen” en “is er een bindpatroon” van?
Een email aan Hans Harm gaf al snel uitsluitstel en hierbij zijn relaas:
Dit is de Sialis Lutaria L., ofwel de Elzevlieg in de wandeling wordt dit insect ook wel de zwarte elzevlieg genoemd. Hij komt in het algemeen van april tot juni voornamelijk aan de kanten van vijvers en plassen voor. Het vrouwtje legt haar eieren op grote hopen op de nerven en bladeren van planten (en bomen). De larven kruipen zelf het water in en ontwikkelen zich daar, maar kruipen weer het land op om zich te verpoppen. De lengte is ca 15 mm en de spanwijdte bedraagt 23 tot 33 mm. Een goed patroon om dit insect na te bootsen is de herteharen sedge. Let wel goed op de afmetingen, ander wordt je vlieg niet genomen. Vissen onder de kant. Rustig laten drijven en af en toe even een klein tikje om de aandacht op de vlieg te vestigen.

Eelco de Graaff 2004

Om het verhaal compleet te maken het bindpatroon

Geef een reactie